Γυναίκα έντονα αγχώδης με πολλές δραστηριότητες

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Υγεία

Γυναίκα έντονα αγχώδης με πολλές δραστηριότητες ,αρκετές υποχρεώσεις και ταχυκαρδίες

-γράφει ο Καρδιολόγος Aνδρέας Τσέλιος *-

Ταχυπαλμία ή ταχυκαρδία είναι η αυξημένη καρδιακή συχνότητα, δηλαδή όταν οι αριθμοί των παλμών ξεπερνούν τους 100 το λεπτό, ενώ νιώθουμε την καρδιά μας να χτυπά γρήγορα ή αισθανόμαστε φτερουγίσματα στο στήθος.

Φυσιολογικά ο φλεβόκομβος βηματοδοτεί την καρδιά με συχνότητα από 50-100 παλμούς ανά λεπτό. Εάν η συχνότητα υπερβεί τους 100 παλμούς ανά λεπτό τότε μιλάμε για φλεβοκομβική ταχυκαρδία. Φυσιολογικά η καρδιά διεγείρεται από τον φλεβόκομβο. Εάν για κάποια αιτία αυτή η ρυθμική διέγερση της καρδιάς διακοπεί λέμε ότι εμφανίζεται αρρυθμία.

Είναι αρκετά συχνό το φαινόμενο ένα άτομο να νιώθει ένα «φτερούγισμα» στην καρδιά του ή ότι «χάνει» έναν παλμό ή επεισόδια αισθήματος παλμών ιδιαίτερα στις καταστάσεις έντονου άγχους και ψυχολογικής πίεσης που αναφέρετε Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα αυτά είναι αθώα, τουλάχιστον στους νεότερους. Ενίοτε όμως συνοδεύονται από ξαφνική δύσπνοια, προκάρδιο άλγος ή δυσφορία, ζάλη, τάση για λιποθυμία ή λιποθυμικό επεισόδιο και προκαλούν ανησυχία. Τότε χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης γιατί δεν είναι όλες οι ταχυκαρδίες ίδιες. Θα πρέπει να αποκλειστεί οργανική καρδιακή νόσος.

Ο ιατρός θα υποψιαστεί το πρόβλημα με βάση τα κλινικά συμπτώματα που θα του περιγράψει ο ασθενής. Οι ανωμαλίες στην ηλεκτρική λειτουργία της καρδιάς θα αποτυπωθούν στο ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ). Σε περίπτωση όμως που το αποτέλεσμα είναι αρνητικό και εξακολουθούν να υπάρχουν υπόνοιες, μπορεί να εφαρμοστεί 24ωρη συνεχής καταγραφή Ηλεκτροκαρδιογραφήματος (HOLTER ΡΥΘΜΟΥ). Τέλος, σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται ηλεκτροφυσιολογική μελέτη της καρδιάς που πραγματοποιείται σε εξειδικευμένα εργαστήρια.

Αφού λοιπόν διαπιστωθεί η ταχυκαρδία, μένει να αποκαλυφτούν τα αίτια της. Προς αυτή τη κατεύθυνση και ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να ζητηθούν διάφορες αιματολογικές (πλήρη αιματολογικό/βιοχημικό/ορμονολογικό έλεγχο) και ακτινολογικές εξετάσεις, τεστ κοπώσεως, υπερηχοκαρδιογράφημα, στεφανιογραφία.

Συμπερασματικά, αρχικά περιορίστε το άγχος, το να εξαφανίσετε το άγχος από τη ζωή σας μπορεί να είναι ανέφικτο, αλλά μπορείτε αρκετά εύκολα να το περιορίσετε. Εάν οι ταχυκαρδίες που αναφέρετε επιμένουν ή συνοδεύονται από τα συμπτώματα που σημειώθηκαν παραπάνω τότε επισκεφθείτε Καρδιολόγο και θα αποφασίσει για την περαιτέρω διερεύνηση και αντιμετώπιση.

*Ο κ. Aνδρέας Τσέλιος είναι Καρδιολόγος, συνεργάτης του Επιστημονικού Web Site: www.iator.gr

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter