Ελαιόλαδο και Νέα Ελληνική Κουζίνα

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Υγεία

ΣΕΒΙΤΕΛ

Το ελαιόλαδο είναι ένα τρόφιμο αναγνωρισμένης ανώτερης βιολογικής αξίας, το οποίο κερδίζει συνεχώς έδαφος στη μαζική εστίαση και στη νέα ελληνική κουζίνα. Έχει να διανύσει ωστόσο πολύ δρόμο ακόμα έως ότου βρει τη θέση που του αξίζει στην αγορά.

Στις επισημάνσεις αυτές κατέληξαν οι σύνεδροι οι οποίοι συμμετείχαν στην ημερίδα με θέμα: «Ελαιόλαδο & Νέα Ελληνική Κουζίνα», την οποία διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ), την Τρίτη 28 Ιουνίου 2011, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Γουλανδρή. Παραβρέθηκαν σεφ, εκπρόσωποι του κλάδου της μαζικής εστίασης, στελέχη των αρμοδίων υπουργείων και φορέων, τυποποιητές και εξαγωγείς ελαιολάδου καθώς και δημοσιογράφοι.

Ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒΙΤΕΛ Άρης Κεφαλογιάννης ανέφερε ότι το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό στοιχείο της ελληνικής διατροφικής και φυσικά ισχυρό παράγοντα της εθνικής μας οικονομίας.

Ο Δρ. Ανδρέας Κατζηλάκης, Γενικός Διευθυντής Γεωργικών Εφαρμογών και Έρευνας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην βιολογική υπεροχή του ελαιολάδου, ενώ πρόσθεσε τη σπουδαιότητα υλοποίησης δράσεων αυτής της μορφής, οι οποίες και υποστηρίζονται από το ΥΠ.Α.Α.Τ., με σκοπό τη διάδοση των πλεονεκτημάτων της χρήσης του ελαιολάδου.

Ο κος Γεώργιος Καββαθάς, Πρόεδρος της ΑμΚ ΕΣΤΙΑ και Αντιπρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.), ανακοίνωσε ότι ήδη, κατόπιν συνεργασίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (Π.Ο.Ε.Σ.Ε.) με τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.), τα εστιατόρια που έχουν υιοθετήσει το ελαιόλαδο ως αποκλειστική λιπαρή ουσία στο μαγείρεμα, προκειμένου να προσφέρουν υγιεινό φαγητό, αυξάνονται συνεχώς.

Ο Γεν. Γραμματέας της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος Παναγιώτης Αλεξόπουλος τόνισε ότι το ελαιόλαδο είναι η καλύτερη επιλογή για όλους τους τρόπους μαγειρέματος, συμπεριλαμβανομένου και του τηγανίσματος, ενώ αναφέρθηκε στη μεγάλη ποικιλία συνταγών με ελαιόλαδο, το οποίο κερδίζει διαρκώς όλο και περισσότερα σημεία μαζικής εστίασης.

Ο Διατροφολόγος - Msc Κλινικός Διαιτολόγος Δημήτριος Γρηγοράκης, επεσήμανε ότι το ελαιόλαδο διαθέτει τον υψηλότερο βιολογικό δείκτη, ενώ σχετίζεται επίσης με μειωμένο κίνδυνο στεφανιαίων καρδιακών παθήσεων, ασκεί σημαντική αντιοξειδωτική & αντιφλεγμονώδη δράση, παρεμποδίζει επιβλαβείς διαδικασίες όπως η υπεροξείδωση λιπιδίων κλπ.

Παρουσιάζοντας τους οργανοληπτικούς και γευστικούς συνδυασμούς του ελαιολάδου με κάθε είδους φαγητό, ο κος Βασίλειος Καμβύσης, Χημικός- Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Χημικών Εμπειρογνωμόνων του ΣΕΒΙΤΕΛ προέτρεψε να γίνει σκοπός μας η μεγαλύτερη χρήση του ελαιολάδου και η προώθηση της Ελληνικής κουζίνας, βασισμένης στο εθνικό προϊόν μας, το ελαιόλαδο.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του τριετούς Προγράμματος Προβολής και Προώθησης του Ευρωπαϊκού Ελαιολάδου, με τον διακριτικό τίτλο «ΚΟΤΙΝΟΣ ΙΙ».

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter