Τα λάθη του καλοκαιριού και το δέρμα μας
-γράφει η Νατάσα Βασιλοπούλου* Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος-
Ο ήλιος εκτός από τη χαρά και την ξενοιασιά του καλοκαιριού έχει και μία συγκεκριμένη ταυτότητα. Ένα χαρακτηριστικό του που πρέπει να μας κρατά σε εγρήγορση είναι η υπεριώδης ακτινοβολία.
Η υπεριώδης ακτινοβολία διαχωρίζεται σε 3 κατηγορίες, σύμφωνα με το μήκος κύματος: UVA από 315 έως 400nm, UVΒ από 290 έως 320nm και UVC από 200 έως 290nm. Η UVC φιλτράρεται στην ατμόσφαιρα από το στρώμα του όζοντος, και όσο εξακολουθεί η μείωση του στρώματος αυτού μπορεί να γίνει ένας αυξανόμενος κίνδυνος.
Η UVB είναι η κυρίως υπεύθυνη ακτινοβολία για το ηλιακό έγκαυμα, τις δερματικές βλάβες από χρόνια έκθεση στον ήλιο και τον καρκίνο του δέρματος. Η UVA είναι λιγότερο βλαπτική, αλλά δρα αθροιστικά με τη UVB.
Η έκθεση για μεγάλο χρονικό διάστημα στην ηλιακή ακτινοβολία είτε λόγω εργασίας είτε λόγω άλλων συνηθειών είναι σε γενικές γραμμές επιβαρυντική για τη σφριγηλότατα του δέρματος έως επιβλαβής. Καθώς η υπεριώδης ακτινοβολία αντανακλάται από επιφάνειες όπως το νερό και το χιόνι καταλαβαίνει κανείς ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος τόσο στην παραλία όσο και στο χιονισμένο έδαφος. Αξίζει να αναφερθεί μία ακόμη φορά ότι οι επικίνδυνες ώρες της ημέρας είναι από τις 11 π.μ. έως τις 4 μ.μ. και κυρίως κατά την άνοιξη και το καλοκαίρι.
Ένα επίσης φωτοευαίσθητο όργανο είναι ο οφθαλμός. Ο ήλιος μπορεί να λειτουργήσει ως επιβαρυντικός παράγοντας για την επιδείνωση του καταρράκτη, την ηλιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, το πτερύγιο ή ακόμα να δημιουργήσει και φωτοκερατίτιδα.
Δυστυχώς όσοι χαιρόμαστε τον ήλιο, κινδυνεύουμε ταυτόχρονα και από την υπεριώδη ακτινοβολία. Οι βλάβη που προκαλεί ο ήλιος λειτουργεί αθροιστικά, έτσι θα πρέπει τα παιδιά προσέχουν περισσότερο. Επίσης περισσότερο ευαίσθητοι στην υπεριώδη ακτινοβολία είναι όσοι ανήκουν στο λεγόμενο βορειοευρωπαϊκό φωτότυπο, με ανοιχτόχρωμα μάτια και μαλλιά. Η απότομη και παρατεταμένη έκθεση στον νησιωτικό ήλιο, για παράδειγμα, ενός νέου ανθρώπου με ανοιχτόχρωμο δέρμα είναι ο χειρότερος συνδυασμός.
Τέλος, αν μπορούσαμε να εστιάσουμε στα λάθη που συστηματικά κάνουμε μέσα στα πλαίσια των συνηθειών μας, θα βρίσκαμε και τη λύση για τα περισσότερα από αυτά.
Λάθος 1ο: Αμελούμε στην προετοιμασία μας για την παραλία ή τις διακοπές γενικά, να προμηθευτούμε ένα φαρμακευτικό αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας και καταφεύγουμε στο κοντινότερο μίνι μάρκετ όπου αναγκαστικά θα αγοράσουμε κάποιο τυχαίο «αντηλιακό» με έντονο τροπικό άρωμα .
Λάθος 2ο: Πηγαίνουμε στην παραλία λίγο μετά τις 12 ή και αργότερα αφού έχουμε συνδυάσει τις διακοπές μας με περισσότερο ύπνο.
Λάθος 3ο: Φεύγουμε από την παραλία την καλύτερη ώρα, λίγο μετά τις 5.30 για να τσιμπήσουμε κάτι.
Λάθος 4ο: Αντιμετωπίζουμε το σίγουρο έγκαυμα σε κορμό και πρόσωπο με προϊόντα μεσογειακής διατροφής (γιαούρτι, αγγούρι, ντομάτα) χρησιμοποιώντας τα σαν επιθέματα, ενώ υπάρχει ποικιλία φαρμακευτικών σκευσμάτων που θα μπορούσαν να μας ανακουφίσουν.
Λάθος 5ο: Φροντίζουμε να αντιμετωπίζουμε τη δίψα μας με ένα δεύτερο φρέντο οι γυναίκες ή με μιά δεύτερη μπύρα οι άντρες, ενώ το καλύτερο ενυδατικό για τον οργανισμό είναι το νερό.
Λάθος 6ο: Επαναλαμβάνουμε το ίδιο πρόγραμμα την επόμενη μέρα με θρησκευτική ευλάβεια υποβάλλοντας σε στρες το δέρμα μας και γενικά τον οργανισμό μας. Στο τέλος καταλήγουμε περίπου στα μέσα Σεπτεμβρίου στο Δερματολόγο μας, με πρόσωπο αφυδατωμένο, εμφανώς γερασμένο, απορώντας τι δεν κάναμε σωστά.
*H κ. Νατάσα Βασιλοπούλου είναι Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, συνεργάτης του Επιστημονικού Web Site: www.iator.gr