Mανιφέστο συντηρητισμού

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Βιβλιοστάτης

Edmund Burke, Στοχασμοί για την επανάσταση στη Γαλλία

Edmund Burke, Στοχασμοί για την επανάσταση στη Γαλλία, εισαγωγή - μετάφραση Χ. Γρηγορίου, εκδόσεις Σαββάλας, 2010, σελίδες 352

«Θεμέλιο μανιφέστο του συντηρητισμού και της αντεπανάστασης» το παρόν πολιτικό έργο του Ε. Βurke λογίζεται ωστόσο ως κλασικό κείμενο σε ό,τι αφορά την ιστοριογραφία για την Γαλλική Επανάσταση.

Το ιδιαίτερο στοιχείο του έγκειται στο γεγονός ότι αφενός ανέδειξε τις αντιφάσεις που ταλάνισαν μια από τις σπουδαιότερες επαναστάσεις στον κόσμο κι αφετέρου αποτέλεσε το εφαλτήριο για μεταγενέστερες κριτικές- υπό το πρίσμα του ρομαντισμού ή/και του συντηρητισμού.

Στα τρία μέρη του βιβλίου του ο συγγραφέας ασκεί σχεδόν πολεμική ρητορική έναντι της επανάστασης αλλά διαμέσου ενός στοχασμού που «υπερβαίνει τα στενά όρια μιας εποχής κι ενός λαού και μαρτυρούν βαθιά γνώση των δυνάμεων που διέπουν την πολιτική ζωή».

Η πληθώρα των θεμάτων που διανοίγει το έργο του E. Burke, όπως και η πρόκληση που παράγει ο πολιτικός στοχασμός του είναι, αναντίλεκτα, δελεαστικά κίνητρα για τη μελέτη του – έστω κι αν ο αναγνώστης διαφωνεί με τη συγκεκριμένη ερμηνευτική οπτική των πραγμάτων.

Σ.Α.Γ.


Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter