Διαχρονικός στοχασμός για τα κοινά

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Βιβλιοστάτης

Χώρος , Πόλη και Εξουσία στη νεωτερικότητα

Χώρος , Πόλη και Εξουσία στη νεωτερικότητα, επιμέλεια: Ηλ. Γεωργαντάς – Θ. Γκούρας, Ίδρυμα Σ. Καράγιωργα, εκδόσεις Σαββάλας, 2010, σελίδες 640

Η συγκρότηση της Πόλης, ιδωμένη μέσα από το πρίσμα των δομών της εξουσίας και της οικονομικής δραστηριότητας, είναι το κεντρικό θέμα του συλλογικού αυτού έργου.

Ενός έργου που εμπεριέχει κείμενα και θέσεις σπουδαίων διανοητών (όπως ο Γκ. Ζίμελ , ο Β. Μπένγιαμιν , ο Α. Βέμπερ, ο Α. Σμίθ, ο Β. Ζόμπαρτ ) σχετικά με τη διασύνδεση ανάμεσα στις εξουσιαστικές και τις χωροταξικές παραμέτρους.

Η μη έκδηλη τούτη διασύνδεση του Χώρου/ Πόλη - με την Εξουσία/ Διοίκηση εκτυλίσσεται μεθοδικά στις σύγχρονες κοινωνίες , μετά την θεμελίωση του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής , με όρους (κυρίως) οικονομικής ροής.

Υπ΄αυτή την έννοια η Πόλη στις (επονομαζόμενες νεωτερικές κοινωνίες) χρειάζεται να ερμηνευτεί και ως τοπίο δράσης οικονομικών-πολιτικών συμφερόντων. Χρειάζεται , με άλλα λόγια , να κατανοηθεί το πώς οι εκάστοτε δομές εξουσίας διατάσσουν τον τόπο και με ποια κριτήρια ∙ γνώση πολύτιμη (και άκρως επίκαιρη)- που μας προσφέρεται μέσα από ένα σπουδαίο σύγγραμμα- που αξίζει όντως να διαβαστεί .

Σ.Α.Γ.


Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter