Κατανοώντας τα σύγχρονα γεγονότα

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Βιβλιοστάτης

Η Ελληνική Πολιτική Ιστορία (1950 - 2004)

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ (1950 – 2004)
Συλλογικό έργο, εκδ. Eλληνικά Γράμματα 2009, σελ. 151

Συχνά το ιστορείν περικλείεται στις αναπόφευκτες αγκυλώσεις του ακαδημαϊκού λόγου καθώς αντιπαλεύει τα ενδεχόμενα της υποκειμενικής γραφής. Αρκετές φορές επίσης εξαντλείται σε εκτενείς βιβλιογραφικές υποσημειώσεις που διογκώνουν τη θεματική σε βάρος της αναγνωστικής ροής.

Στο παρόν όμως συλλογικό έργο αυτές οι αντιξοότητες δεν προβάλλουν ανυπέρβλητες. «Οι συγγραφείς (καταξιωμένοι πολιτικοί και ιστορικοί επιστήμονες) περιγράφουν και καταγράφουν με έγκυρο και απλό τρόπο τις πολιτικές εξελίξεις της περιόδου 1950 – 2004 οι οποίες εξετάζονται με βάση πέντε θεματικούς  και χρονολογικούς άξονες: τα χρόνια από το 1950 μέχρι τη δικτατορία, την επταετία της δικτατορίας, την Αντίσταση κατά της δικτατορίας, την ιστορία του Κυπριακού από τα τέλη του 1949 μέχρι την κρίση του 1974 και τέλος την περίοδο από τη μεταπολίτευση μέχρι το 2004».

 

Το δύσκολο εγχείρημα αυτής της ιστορικής παρουσίασης είναι αναμφίβολα επιτυχές και μάλιστα με διττό τρόπο:

«Μέσα από συνοπτική καταγραφή ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει και να κατανοήσει τόσο τις εγχώριες διεργασίες και συνθήκες όσο και τους διεθνείς παράγοντες που καθόρισαν την εξέλιξη των πολιτικών πραγμάτων στην Ελλάδα. Αποκτά επίσης μια σαφή εικόνα για τα ίδια τα γεγονότα αλλά και για τους λόγους που οδήγησαν στις συγκεκριμένες κάθε φορά επιλογές και αποφάσεις».

Χωρίς το βάρος των εξαντλητικών λεπτομερειών η πεντάδα των συγγραφέων (Γ. Βούλγαρης, Η. Νικολακόπουλος, Σ. Ριζάς, Τ. Σακελλαρόπουλος, Ι. Στεφανίδης) διατρέχουν με σθένος τις θεματικές ενότητες που επιμελούνται και προσφέρουν ένα πόνημα θελκτικό και πολύτιμο σε όλους όσοι ενδιαφέρονται να κατανοήσουν τα σύγχρονα γεγονότα.

Σ.Α.Γ.

 

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter