Αγωνιώδη ερωτήματα για τον κόσμο και τον άνθρωπο

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Βιβλιοστάτης

Λεβ Σεστώφ, Τολστόι: αυτός που γκρεμίζει και χτίζει κόσμους

Λεβ Σεστώφ, Λέων Τολστόι: αυτός που γκρεμίζει και χτίζει κόσμους, μετάφραση Ν. Παπασπύρου, εκδόσεις ΡΟΕΣ, 2010, σελίδες 223

Ο σπουδαίος υπαρξιστής στοχαστής και συγγραφέας Λεβ Σεστώφ (1866-1938) αποδίδει, με τούτο το έργο του, φόρο τιμής στον Λέοντα Τολστόι μεριμνώντας να αποτυπώσει τις φιλοσοφικές ανησυχίες του μεγάλου Ρώσου λογοτέχνη.

Εστιάζοντας στα αγωνιώδη ερωτήματα που απασχολούσαν τον Τολστόι (για τον κόσμο και τον άνθρωπο) ο συγγραφέας διερευνά το βάθος της σκέψης και τις άδηλες πνευματικές αναζητήσεις του.

Χωρίς να εγκλωβίζεται σε μια λογοτεχνικού τύπου πραγματεία ο Λεβ Σεστώφ καταφέρνει να διεισδύσει στον πυρήνα του τολστοϊκού συγγραφικού ύφους κι έτσι να αναδείξει εκείνες τις σημάνσεις που φθάνουν ως τις μέρες μας – σχετικά με θεμελιώδη ζητήματα της ύπαρξης.

Η ζωή και ο θάνατος, η πίστη και η λογική, η θρησκεία και η φιλοσοφική ενατένιση είναι τα κεντρικά σημεία αναφοράς που αναδύονται στο πόνημα του Λεβ Σεστώφ.

Ένα πόνημα-στοχαστικό δοκίμιο που δεν μπορεί (και δεν πρέπει) να διαβαστεί ως ένα απλό πεζογράφημα αλλά ως ένα σημαντικό έναυσμα για αναστοχασμό.

Σ.Α.Γ.

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter