Μικρό τόμπολο στην παραλία Camel Beach στην Κω

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Επιστήμη-Τεχνολογία

Μικρό τόμπολο στην παραλία-Camel Beach (1)

-γράφει ο Γεωδίφης-

Σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από την πόλη της Κω βρίσκεται η Camel Beach. Πρόκειται για μία πανέμορφη παραλία που αποτελείται από πρόσφατες αποθέσεις των τελευταίων 6000 χρόνων.

Παράκτιες άμμοι, βράχοι και αιολικές αποθέσεις βρίσκονται στην παραλία και λίγο εσωτερικότερα κανείς μπορεί να συναντήσει τους ηφαιστειακούς τόφους της Κεφάλου.

Εκτός από τα πρόσφατα υλικά η περιοχή της Καμήλας περιέχει και συγκολλημένο ιγκνιμβρίτη ένα πέτρωμα που δημιουργήθηκε από πυροκλαστικά ηφαιστειακά υλικά που ήταν πλούσια σε αέρια, ηλικίας 10,4 εκατομμυρίων χρόνων. Οι ιγκνιμβρίτες προέρχονται από την ηφαιστειακή δραστηριότητα που ταλαιπωρούσε την Ανατολική Κω κατά την περίοδο του Ανώτερου Μειοκαίνου και δεν σχετίζεται με την δράση των πιο πρόσφατων ηφαίστειων της Κεφάλου.

Μικρό τόμπολο στην παραλία-Camel Beach (2)

Το ανατολικό τμήμα της παραλίας εκτός από την παρουσία ηφαιστειακών πετρωμάτων χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη ενός μικρού αλλά εντυπωσιακού τόμπολο. Τι είναι το τόμπολο; Είναι ένα ανάχωμα από ασύνδετα υλικά τα οποία δημιουργούν ένα είδος λαιμού που συνδέει ένα νησί ή μία συστάδα βράχων με την στεριά. Η λέξη προέρχεται από την ιταλική γλώσσα και σημαίνει ένα νησί το οποίο συνδέεται με την ηπειρωτική χώρα με ένα στενό κομμάτι γης. Ανά τον κόσμο και στο Αιγαίο υπάρχουν πολλά νησιά που συνδέονται μεταξύ τους με λαιμούς που υψώνονται πάνω από τη στάθμη του νερού .

Η άμμος και τα ασύνδετα υλικά που μεταφέρει στην παραλία της Camel Beach η θάλασσα δημιούργησαν ένα ''τόμπολο'' που σιγά σιγά αρχίζει να ενώνει τους θαλάσσιους βράχους με την ξηρά. Η μικρή λωρίδα άμμου σχηματίζεται από την διάθλαση κύματος . Όπως τα κύματα συναντούν μία γεωμορφή, επιβραδύνονται από τα ρηχά νερά γύρω από αυτή. Αυτά τα κύματα τότε διαθλούν ή "λυγίζουν" γύρω από την γεωμορφή καθώς πλησιάζουν στην απέναντι πλευρά. Τα σχήματα κυμάτων που δημιουργούνται από αυτή την κίνηση του νερού προκαλούν μια συγκέντρωση υλικού κατά μήκος της ακτής .Με άλλα λόγια, τα κύματα σαρώνουν τα ιζήματα και από τις δύο πλευρές. Τελικά, όταν αρκετό ίζημα έχει σχηματιστεί στην ακτογραμμή της παραλίας τότε θα συνδεθεί με το νησί και θα αποτελέσει ένα Tombolo. Ωστόσο για να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία θα πρέπει να μην παρέμβει σε αυτή την λειτουργία ο άνθρωπος, κάτι το οποίο εύχομαι.

Το τόμπολο είναι από τις πιο επιρρεπείς δομές σε φυσικές διακυμάνσεις, ως αποτέλεσμα της παλίρροιας και των ακραίων καιρικών φαινομένων που συμβαίνουν σε μία παραλία. Με την παρατήρηση των τόμπολο, μπορούμε να κατανοήσουμε την ευαισθησία των ακτών. Ένα μικρό κομμάτι γης, μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που κινούνται τα κύματα, και να οδηγήσει σε διαφορετικές αποθέσεις ιζημάτων.

Γεωδίφης

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter