Απόψεις

Γλώσσα και Πολιτική

Στήλη: Απόψεις

Tim Morgan, speech

Στο πλαίσιο του φιλοσοφικού στοχασμού και πιο συγκεκριμένα στο πεδίο της Ηθικής έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες που επιχειρούν να προσδιορίσουν τι είναι ηθικά σωστό και το πώς αξίζει να πράττουν οι άνθρωποι - ως όντα και ως μέλη μιας ορισμένης κοινωνίας/πολιτείας.

Η αποσάρθρωση των εργασιακών δικαιωμάτων

Στήλη: Απόψεις

Chalky Lives, Economy Candy

Σημείωμα για την Κρίση και τα συμφραζόμενά της

M ε αφορμή την ψήφιση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο (15-12-2010) του νομοσχεδίου που αφορά στα «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας» έχουν γραφεί και ειπωθεί πολλά. Και θα λεχθούν κι άλλα- κι άλλα, ακόμη περισσότερα.

Εθνικισμός και Ιδεολογίες

Στήλη: Απόψεις

makelessnoise, High There

-γράφει ο Παναγιώτης Βουλιάκης-

Για τον Habermas, ο εργαλειακός[1] χαρακτήρας του ορθολογισμού -η χρησιμοθηρική εκδοχή της επιστημονικής αντικειμενικότητας- αρθρώνει τις κοινωνικές σχέσεις σε θετικά πλαίσια ελέγχου (με την επιστημονική οργάνωση των διοικητικών θεσμών), νομιμοποιώντας συστήματα κυριαρχίας, με αποτέλεσμα την απόλυτα αφαιρετική εκδοχή του ατόμου.

Οικολογία και οικολογισμός

Στήλη: Απόψεις

Γράφει ο Παναγιώτης Βουλιάκης

Οικολογία  είναι η μελέτη των σχέσεων μεταξύ των ζώντων οργανισμών και του περιβάλλοντός τους. Την ενδιαφέρει το δίκτυο σχέσεων που στηρίζει όλες τις μορφές ζωής. Τονίζει το γεγονός ότι τα πάντα στη φύση είναι αλληλένδετα. Μπορεί να θεωρηθεί επιστήμη, περιγραφική αρχή, ακόμα και ηθική αξία.

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter